Svi smo još u detinjstvu čuli da ako prečesto peremo kosu ona će se brze prljati ili da sveže ošišana kosa brže raste. Sa napretkom tehnologije, došlo se do zaključaka koji predstavljaju nepromenljive istine, kada je nega kose u pitanju. Zahvaljujući ovim istinama, krajnje je vreme da razotkrijemo mitove koji su bili aktuelni, a vezani su za kosu i njenu negu.

Mit br. 1 – Što češće šišate kosu, ona brže raste

kosa
sisanje kose ne ubrzava rast

Pošto kosa raste iz korena, a ne sa krajeva jasno je da šišanje kose nikako ne utiče na brzinu njenog rasta. Takođe, brijanje glave ne utiče na gustinu kose, jer je broj folikula dlake uslovljen genetskim nasleđem.

Mit br. 2 – Prirodno sušenje je bolje nego sušenje fenom

kosa
fen je bolji izbor za dugu kosu

Ukoliko imate kratku kosu nije potrebno koristiti fen. Međutim, on je poželjan kada je duga kosa u pitanju, zato što molekuli vode (koji se duže zadržavaju u dugoj kosi) prodiru u dlaku i spiraju keratin, pa takva kosa postaje suva i krta.

Mit br. 3 – Kosa može da se navikne na šampon

kosa ne moze da navikne na sampon
kosa ne moze da navikne na sampon

Pošto se veći deo kose, isto kao i noktiju, sastoji od mrtvog tkiva potpuno je nemoguće da se oni naviknu na neki proizvod. Drugim rečima, ako istim šamponom perete kosu godinu dana, ona neće zbog toga sporije rasti ili se brže prljati. Neki drugi faktori utiču na to, ali naviknutost na šampon nije jedan od njih.

Mit br. 4 – Suva koža glave je glavni uzročnik peruti

kosa
perut

Perut se, suprotno ovom mitu, javlja kod masne kože glave. Ulje, kao i ostali preparati za kosu, samo pogoršavaju situaciju. Jedino šampon protiv peruti može da reši problem.

Mit br. 5 – Krajevi kose se mogu osvežiti

kosa
osvezeni krajevi

Mogu se donekle popraviti, ali je i to trenutno rešenje. Jedini pravi lek za mrtve krajeve kose jesu makaze. Nikakve maske, ulja, niti pakovanja ne mogu sprečiti odlazak pod nož. Mogu da odlože posetu frizeru, ali definitivno nisu u stanju da ožive suve i ispucale krajeve kose.

Mit br. 6 – Često češljanje isceljuje kosu

kosa
cesljanje kose

Prečesto češljanje pojačava izlučivanje masti iz kože glave, te se ovakva kosa brže prlja. Generalno, češljanje utiče na cirkulaciju skalpa i pomaže prilikom odstranjivanja opalih dlaka.

Mit br. 7 – Odgovarajuća nega će učiniti vašu kosu gušćom

kosa
genetika kriva za sve

Debljina dlake, isto kao i broj folikula, su genetski određeni, tako da nijedan proizvod ne može ovo da promeni.

Mit br. 8 – Što češće perete kosu, ona se više prlja

kosa
cesto pranje kose

Još jedno nasleđe koje ne možemo da promenimo. Količina masnih ćelija koje obavijaju folikule dlake je nasledna osobina. Pravilnom negom, pomoću adekvatnih preparata možemo minimalno da suzimo pore. Takođe, kontrolisanom ishranom možemo da umanjimo količinu ulja koje se izluči. Ali, učestalost pranja kose ne dovodi do njenog bržeg prljanja.

Mit br. 9 – Ukoliko iščupate jednu sedu, izrašće vam dve nove

kosa
cupanje sedih

Opet genetika. Sede vlasi rastu zbog raznih faktora – što spoljnih, što unutrašnjih. Ali se definitivno ne umnožavaju ukoliko ih čupate iz korena.

Mit br. 10 – Hladna voda zatvara kutikule, što kosu čini glatkom

kosa
nije vazno da li je voda topla ili hladna

Obzirom da je kosa mrtvo tkivo, ni topla ni hladna voda ne utiču na stanje vlasi.

2 KOMENTARI

  1. […] Ova gotovo jedinstvena misterija je takođe otkrila da kovrdžava kosa slabije podnosi toplotu te da lakše gori. Naime, ravna vlas bolje sprovodi toplotu te se ona ne zadržava na njenoj površini. Stoga ravna kosa sporije gori usled izloženosti vrućem vazduhu iz fena ili suncu. Studija koja je pristekla iz ove je određivanje optimalne temperature koja najviše odgovara kovrdžavoj kosi zarad pravilne nege. […]

ODGOVORI