Search for content, post, videos

Socijalizacija dece je i roditeljska odgovornost

socijalizacija dece
socijalizacija dece

socijalizacija dece

“Tokom vikenda smo ostali zarobljeni u kući. Kiša je nemilosrdno padala pa je zabava u zatvorenom bila jedino rešenje. U nekom momentu sam začula svog devetogodišnjaka kako, tokom igre, mlađoj sestri govori “Svi životi su važni kada cenimo život pojedinca.” Zastala sam na trenutak, znala sam da su ovo nečije tuđe reči. Ono što sam se zapitala nije bilo od koga je to moje dete čulo (uostalom, bile su velika istina sa kojom se i sama slažem). Već, da li on zaista razume šta to znači?”

Socijalizacija dece je veoma odgovoran posao i njegov uspeh zavisi od više komponenti. Ustaljeno je mišljenje da su vrtić i škola najbolja mesta za učenje društvenog ponašanja. Međutim, da li je baš tako?

Kao i većina ljudi i roditelji dece su svesni mnogobrojnih društvenih izazova sa kojima se najmlađi sreću od najranije dobi. Pojam drugačije obučenog deteta ili njegove čudne boje kože je nešto sa čime se sretne svako dete do pete godine. Barem jednom. U najboljem slučaju. I sigurno će odgovor potražiti prvo od roditelja.

Deca u najranijem uzrastu su potpuno nesvesna ovakve vrste razlika, na dubljem sociološkom nivou. Oni samo registruju fizičku razliku, bez ikakvog pojma da ona može da utiče na bilo čiji život.

Takva iskustva mogu da pomere dečiju percepciju do nesluđenih granica, sa kojih je možda povratak nemoguć. U kom god smeru da vaspitavate vaše dete, onaj iskorak u suprotno može da vas obeshrabri. Jer, deca tokom odrastanja ispituju i istražuju tržište mnogo aktivnije od svih ekonomskih stručnjaka.

Shvataju razlike i ukoliko ne umeju da ih objasne upijaju tuđe vizije određenih situacija da bi sebi olakšali društvenu prihvatljivost. Tu se nalazi zametak kolektivne svesti.

Kada postanete roditelj problemi društvene različitosti su nešto što vas ne dotiče mnogo. Sve bebe su divne i ostajete uljuljkani u lepotu sopstvenog sveta sa entuzijazmom da ćete je uspešno kopirati i na ostatak društva. Međutim, stvari se ne kreću baš uvek očekivanim tokovima. Dođe momenat kada je potrebno da porazgovarate prvo sa sobom, a posle i sa vašom decom šta su to društvene razlike i čemu one vode.

Oni roditelji koji izaberu stranu pacifizma i uče svoje dete da voli i prihvata okolinu onakvom kakva ona zaista jeste se često nalaze na meti kritika. Lepe im se etikete da su izdajice roda svoga i postavlja pitanje šta u stvari žele da postignu tim prihvatajućim stavom.

Podizanje društvene svesti kod dece je samo jedan od načina na koji možemo promeniti svet.

Na kraju krajeva, svi znamo da se netrpeljivost uči. Jer, ukoliko vi ne gajite netrpeljivost onda ni vaše dete ne poznaje taj model ponašanja. Daleko od toga da ga u jednom periodu života neće spoznati. Ali socijalizacija i podrazumeva susretanje s najrazličitijim izazovima. Pitanje je kako će vaše dete odreagovati u datom momentu. I da li će njegove reči zaista oslikavati njegov stav ili uvraženo mišljenje okoline? Društveno osvešćeno biće uvek bira svoj stav. Bez obzira na mišljenje okoline.

Tokom godina svaki roditelj se sreće sa škakljivim pitanjima i veoma često je u nedoumici kako da odreaguje. Savršeno svestan da je njegov odgovor u stvari njegova poruka svetu. Koja se prenosi putem njegovog glasnika-deteta.

Svi roditelji žele da im deca budu socijalna i društveno aktivna bića.

Da budu prihvaćeni i poštovani zbog svojih izbora. Da bismo im učinili najbolju moguću uslugu trebali bi da im ponudimo proširene vidike. Izbor na mišljenje. Pravo na grešku. I oproštaj, ukoliko pogreše.

Upoznavanje deteta sa različitim kulturama je najbolje uraditi kroz putovanja. Obzirom na finansijski momenat, ovo veoma često nije opcija za većinu. U eri interneta, socijalizacija dece nikad nije bila lakša i dostupnija. Ponudite im šarenoliki sadržaj koji uključuje afrička plemena, živote u favelama i kućama od blata, ljude drugačije boje kože i anatomije lica. Čisto da znaju da i to postoji.

Pazite šta im čitate. U knjigama se veoma često, iako su prošle nekoliko ruku, može podvući pokoja greška koja vas može staviti u sivu zonu objašnjavanja. Obratite pažnju na sadržaj koji gledaju na TV-u i na poruke koje im šalju junaci crtanih filmova.

Razgovarajte otvoreno. O svemu. O rasizmu, o siromaštvu, seksizmu, o različitim finansijskim stanjima u društvu. Uz pravilno odabran rečnik možete im objasniti kako stoje stvari u društvu.

Ohrabrite ih da delaju u skladu sa svojim mišljenjem i stavom. Kakav god da je. Naučite ih da je svačije razmišljanje za poštovanje bez obzira što se ne poklapa sa konvencionalnom većinom.

Socijalizacija ne znači društvena prihvaćenost već vaša mogućnost da obitavate u društvu, bez obzira na prihvaćenost.

Predstavite im činjenice, razgovarajte i pustite ih da donesu svoju odluku. Veoma je važno uputiti ih istorijske činjenice i razgovarati sa njima o aktuelnim pitanjima. Na taj način im omogućite da donesu svoje zaključke. Ponekad , deci sve stvari nisu baš najjasnije u početku i zato sa mnogo strpljenja odgovorite na svako njihovo pitanje. I ponovite taj odgovor koliko god puta vam zatraže. To je veoma važno za njih da bi i ono bili sigurni da ste vi sigurni u to što pričate.

Naša deca su lideri budućeg sveta.

Podizanje društveno svesne dece je sveta roditeljska obaveza. Imate priliku da odgojite osobu koja je budna, koja može kritički da misli i da zastupa svoje ideje. Ukoliko želimo da im obezbedimo dobar život treba da ih osposobimo da brinu sami o sebi. Tako što će misliti svojom glavom.